Горобина чорноплідна

(Aronia melanocarpa) аронія чорноплода, арония черноплодная
Цвіте у травні-червні
Плоди достигають у серпні-вересні
З лікувальною метою використовують плоди, які збирають у вересні-жовтні. Використовують свіжими або сушать. Сушіння проводять на відкритому повітрі або в сушарках при температурі 40-50 градусів. Сушені плоди відпускають в аптеках.

Цілюща дія
Рослина має гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, капілярозміцнюючі, сечогінні й жовчогінні властивості.
Плоди або сік з них зумовлюють гіпотензивну та спазмолітичну дію як в умовах експериментальної гіпертонії, так і у хворих на гіпертонічну хворобу. Завляки вмістові в плодах фенолкарбонових кислот та йоду їх застосовують у комплексній терапії тиреотоксикозу. Плоди горобини виявляють помітний активізуючий вплив на систему гемостазу, тому їх застосовують при різноманітних потологічниї зрушеннях у системі згортання крові, зокрема, при геморагічних діатезах, капіляротоксикозах і кровотечах різного походження. Ефективна городина чорноплода при атеросклерозі, цукровому діабеті, гломерулонефритах, променевих ураженнях і алергічних станах, при порушеннях, зумовлених застосуванням антикоагулянтів.
Листя городини чорноплодої містить речовини, які мають здатність поліпшувати роботу печінки, сприяти утворенню та відтоку жовчі.


Лікарські форми та застосування
ВНУТРІШНЬО – відвар плодів (20 гр сухих плодів на 200 мл окропу) по півсклянки 3-4 рази на день;
свіжі плоди або свіжий сік прймають по 50-100 гр тричі на день.

Лікування соком і плодами городини чорноплодої ПРОТИПОКАЗАНЕ при схильності до гіперкоагуляції крові, при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки та при гіперацидному гастриті

Коментарі (0)

    Ви повинні авторизуватися, щоб залишати коментарі.